Legile Justiției: Mai contează raportul Comisiei de la Veneția sau nu?

Președintele Klaus Iohannis tocmai ce a declarat că este forțat să promulge una din cele trei legi ale justiției. Acum câteva zile, Comisia de la Veneția a emis un raport în care critică aceste legi și recomandă Parlamentului României să le reexamineze. Dar acum că prima din aceste legi a fost promulgată, trebuie să ne întrebăm “mai contează raportul Comisiei de la Veneția, sau nu”? Analizez această întrebare aici, cu tot cu implicațiile ei.

Pentru cei care sunt grăbiți, iată rezumatul acestui articol.

  1. Comisia de la Veneția este un organism deosebit de important al Consiliului Europei, una din instituțiile cheie ale Uniunii Europene. Membrii comisiei sunt experți independenți în domeniul dreptului constituțional și para-constituțional.
  2. O delegație a Comisiei a venit în România și a discutat cu toate instituțiile implicate sau afectate de Legile Justiției, apoi a întocmit un raport.
  3. Per ansamblu, raportul Comisiei este unul deosebit de critic la adresa schimbărilor plănuite pentru Legile Justiției.
  4. România riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene dacă majoritatea parlamentară PSD-ALDE refuză să implementeze recomandările Comisiei, cele dintr-un alt raport GRECO, dar și din viitorul raport MCV.

Dacă totuși doriți să fiți mai bine informați, citiți mai departe.

Întâlnire a Comisiei de la Veneția · © Romania Insider

Ce este Comisia de la Veneția?

Comisia de la Veneția este este un organism al Consiliul Europei. Membrii Comisiei sunt experți independenți în dreptului constituțional și para-constituțional. Ei provin din 60 de țări, inclusiv toate țările UE și Statele Unite ale Americii. Reprezentanții României la acest organism sunt domnul Tudorel Toader și domnul Bogdan Aurescu.

Principala activitate a Comisiei este de a analiza și oferi recomandări țărilor membre sau partenere în legătură cu legile constituționale sau para-constituționale (legi care sunt apropiate de Constituție, cum ar fi legile justiției sau cele electorale).

Deși opiniile Comisiei nu sunt strict obligatorii, în general ele sunt respectate de statele membre.

Ce a făcut Comisia în România?

Comisia a făcut ce politicienii noștri nu au vrut să facă – să ia în considerare opiniile întregului spectru politic, judiciar și civil în adoptarea unor Legi ale Justiției de care noi românii să fim mândrii.

Acum o lună, pe 10 și 11 iunie 2018, o delegație a Comisiei de la Veneția s-a întâlnit cu mai toate părțile implicate în controversatele Legi ale Justiției:

  • Președintele României
  • Partidele politice
  • Ministrul Justiției
  • Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Procurorul General
  • Șefa DNA
  • Asociațiile profesionale ale magistraților
  • Reprezentanți ai societății civile
Întâlnirea Comisiei de la Veneția cu Președintele Klaus Iohannis · © Adevărul

Este foarte important ce au făcut acești oameni. În doar doua zile ei au reușit ce nici o entitate românească nu a reușit – să colecteze punctul de vedere al întregii suflări politice, judiciare și civile.

Persoanele care fac parte din delegație sunt membrii ai Comisiei și reprezentanți ai multor sisteme judiciare: Franța, Suedia Moldova, Belgia, Polonia și Finlanda. Astfel, experiența lor nu este specifică unui singur sistem juridic (cel românesc), ci beneficiază de puncte de vedere distincte și variate.

Ce ne spune raportul Comisiei ?

Membrii Comisiei sunt independenți și arată în acest raport un grad de obiectivitate cu mult peste măsură oricărui politician, partid sau entitate românească.

Comisia vorbește în raport despre procurori, judecători, dar și despre protocoale și SRI. Acesta este avantajul unei evaluări independente – gunoiul care s-a adunat sub preșurile societății românești a fost răsfoit în căutarea unui adevăr obiectiv care să ajute România să-și îmbunătățească sistemul judiciar.

Și ce ne spune acest raport? Ne spune că așa cum au fost promovate de alianța PSD-ALDE, Legile Justiției fac mai mult rău decât bine. Ne spune că din 13 aspecte analizate, doar trei sunt bune. Restul de 10 sunt mere stricate.

Asta încearcă să ne vândă PSD-ALDE: 10 mere stricate.

Din prisma experientei, sintezei și obiectivității pe care membrii Comisiei au arătat-o în compunerea acestui raport, textul lor merită citit în original. Raportul Comisiei are 30 de pagini. Probabil mulți români nu au răbdarea să citească întregul raport, așa că le-am pregătit cea mai scurtă variantă posibilă, disponibilă aici.

Ce se întâmplă dacă ignorăm recomandările Comisiei?

Hai să începem prin a distruge un mit – voci pesediste au declarat că raportul nu este final și că poate fi schimbat la toamnă. Fals! Pe siteul instituției se precizează că “este de așteptat ca acest raport să fie aprobat fără schimbări la întâlnirea plenară din octombrie 2018” (sursa). Cei care încearcă să ne convingă că nu este așa, fie mint, fie dezinformează. Raportul este negativ și va rămâne negativ.

Bineînțeles că cel mai simplu ar fi ca majoritatea parlamentară PSD-ALDE să accepte aceste recomandări. Sincer, ele sunt de bun simț. Un grup politic responsabil, care lucrează în interesul cetățenilor, ar vedea aceste recomandări cu ochi buni. Dar primul set de legi a trecut deja, iar pesediștii și aldiștii au declarat deja că au de gând “să meargă până la capăt”.

Ce se va întâmplă astfel, când parlamentarii noștri vor refuza să implementeze recomandările Comisiei? Răspunsul e destul de simplu: România va fi sancționată de Uniunea Europeană. Drastic!

Scenariul este cu atât mai plauzibil cu cât și Raportul Greco din 11 aprilie a fost negativ, iar în octombrie Comisia de la Veneția se va pronunța asupra modificărilor aduse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală (sursă). În plus, în toamnă va fi publicat și raportul MCV, care probabil va fi tot negativ.

Din punctul meu de vedere, toate aceste rapoarte negative for forța mâna Uniunii Europene care va fi nevoită să ne sancționeze. Cum? Nu știu încă exact, dar dacă sancțiunile o să fie economice, atunci să vezi dezastru. PSD-ALDE va ajunge la capăt de linie, dar și România va intra în criză economică.

Concluzii

Comisia de la Veneția este o instituție serioasă care a analizat schimbările Legilor Justiției. Raportul lor arată că PSD-ALDE încearcă să ne vândă trei mere bune și 10 stricate. Dacă se încăpățânează să meargă până la capăt, grupul PSD-ALDE riscă să tragă România în criză economică.

Dacă doriți să citiți o descriere scurtă a schimbărilor pe care grupul PSD-ALDE le-a votat asupra legilor justiției, citiți și articolul acesta.

%d bloggers like this: