Comisia de la Veneția (CV) a întocmit un raport asupra mult-contestatelor Legilor ale Justiției. Am citit raportul de 30 de pagini și explic aici impresia Comisiei asupra activității parlamentarilor PSD-ALDE. În termeni simpli, procesul de legiferare este deosebit de important și trebuie să fie legal, transparent, responsabil și democratic. Comisia specială condusă de Florin Iordache a simulat această dezbatere. Munca lor a fost mai degrabă grăbită și de proastă calitate.Citiți mai departe dacă sunteți interesați de o explicație puțin mai detaliată.
Potrivit Comisiei de la Veneția, procesul de legiferare este deosebit de important și trebuie să fie legal, transparent, responsabil și democratic. Acest proces trebuie să implice toate părțile interesate (par. 29 în raportul original).
CV nu este de acord cu folosirea procedurilor accelerate pentru modificarea legilor esențiale (cum sunt cele ale justiției) pentru că ele limitează dezbaterea parlamentară și consultarea societății civile sau a opoziției (par. 30)
CV ia nota de faptul că CCR a decis că această procedură specială este constituțională. În același timp, CV declară că “este regretabil ca procedura folosită [NR: de alianța PSD-ALDE] nu a beneficiat de o dezbatere cuprinzătoare” (par. 31)
Cred că a înțeles mai toată lumea că aceste legi ale justiției sunt foarte importante, parte din fundația unui stat. De aceea, schimbarea lor trebuie făcută cu grijă și după consultarea REALĂ a instituțiilor cheie cum ar fi: Parlament în întregimea lui, CSM, ministrul justiției, DNA sau societatea civilă.
Comisia specială condusă de Florin Iordache a simulat această dezbatere. Munca lor a fost mai degrabă grăbită și de proastă calitate.
PS: Această postare face parte dintr-o serie de articole despre raportul Comisiei de la Veneția și Legile Justiției. Relevant este și articolul care explică ce este Comisia de la Veneția, dar și cel care privește Legile Justiției în ansamblu.