Comisia de la Veneția (CV) a întocmit un raport asupra mult-contestatelor Legilor ale Justiției. Am citit raportul de 30 de pagini și explic care este treaba cu statul procurorilor. În termeni simpli, alianța PSD-ALDE a răstălmăcit opiniile din trecut ale Comisiei de la Veneția încercând să reducă independența procurorilor. Într-un limbaj diplomatic destul de dur, membrii delegației reafirmă susținerea independenței procurorilor. Citiți mai departe dacă sunteți interesați de o explicație puțin mai detaliată.
Constituția României notează în mod expres că judecători sunt independenți, dar din păcate nu spune același lucru și despre statutul procurorilor. În 2014, CV a recomandat României să schimbe legislația sau Constituția pentru a garanta independența procurorilor. În recentele modificări, alianța PSD-ALDE a ignorat practic aceste recomandări, și a cimentat și mai mult ideea că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministrului Justiției ștergând din lege puținele locuri în care se vorbește despre independența procurorilor (par. 59 și 65 în raportul original).
CV admite că există mai multe modele pentru organizarea procurorilor, dar menționează că tendința la nivelul UE este de creștere a independenței acestui grup profesional (par. 60). În trecut CV a recomandat României să întărească independența procurorilor (par. 61 și 62), dar noile schimbări nu îmbrățișează aceste recomandări (par. 64).
Ce este mai grav este că autoritățile românești răstălmăcesc opinia CV și spun că scoaterea noțiunii de “independență a procurorilor” este însăși ideea CV. CV se simte astfel obligată să precizeze că această idee este “regretabilă și este clar o interpretare greșită a textelor CV. […] În cazul României, CV a subliniat nevoia creșterii independenței procurorilor” (par. 67).
Analizând dezbaterea pe tema statutului procurorilor, putem trage mai multe concluzii. În primul rând, alianța PSD-ALDE dorește întărirea idee că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministrului Justiției și au răstălmăcit recomandările CV pentru a-și motiva poziția. O mișcare tare lașă din partea PSD-ALDE, dacă mă întrebați pe mine.
În același timp, societatea civilă românească, procurorii și CV doresc ca legislația românească să specifice în mod expres că procurorii sunt independenți. Este dacă vreți, din punctul meu de vedere, un “drept fundamental” pentru această categorie profesională. După ce el v-a fi câștigat, discuția se poate muta în zone deosebit de importante referitoare la îmbunătățirea activității procurorilor și debarasarea de influențele politice sau ale “serviciilor”.
PS: Această postare face parte dintr-o serie de articole despre raportul Comisiei de la Veneția și Legile Justiției. Relevant este și articolul care explică ce este Comisia de la Veneția, dar și cel care privește Legile Justiției în ansamblu.
One Reply to “Legile Justiției: Comisia de la Veneția susține fără echivoc independența procurorilor”
Comments are closed.