Comisia de la Veneția (CV) a întocmit un raport asupra mult-contestatelor Legilor ale Justiției. Am citit raportul de 30 de pagini și explic aici care este treaba cu ierarhia procurorilor. În termeni simpli, parlamentarii PSD-ALDE au dat-o în bară, folosind termeni vagi, fără încărcătură juridic. Este un semn clar de lipsă de profesionalism juridic. Citiți mai departe dacă sunteți interesați de o explicație puțin mai detaliată.
În legislația curentă, procurorul superior poate invalida o decizie a procurorului inferior doar dacă aceasta este ilegală. Schimbările comisiei Iordache, adaugă un alt motiv de invalidare: dacă decizia este netemeinică. Din păcate, acest cuvânt “netemeinic” este destul de neclar din punct de vedere juridic. (par. 70-75 în raportul original)
O altă modificare care ține de relațiile ierarhice ale procurorilor este cea legată de procedura de demitere a membrilor DNA și DIICOT. În noua formulă, ei pot fi demiși dacă și-au exercitat defectuos activitatea sau în cazul sancțiunilor disciplinare. CV consideră că aceste motive sunt mult prea vagi și lasă loc de interpretări subiective. (par. 76-78)
Ca să dăm totuși Parlamentului puțin credit, pentru a evita abuzul în aceste două cazuri, există acum o procedură de apel care implică Secția de Procurori a CSM. Această procedură, protejează procurorii inferiori de ingerințe sau abuzuri din partea procurorilor superiori.
PS: Această postare face parte dintr-o serie de articole despre raportul Comisiei de la Veneția și Legile Justiției. Relevant este și articolul care explică ce este Comisia de la Veneția, dar și cel care privește Legile Justiției în ansamblu.
One Reply to “Legile Justiției: Relația ierarhică a procurorilor este prost definită”
Comments are closed.