Comisia de la Veneția (CV) a întocmit un raport asupra mult-contestatelor Legilor ale Justiției. Am citit raportul de 30 de pagini și explic aici care este treaba cu libertatea de exprimare a magistraților. În termeni simpli, grupul PSD-ALDE încearcă să introducă o prevedere prin care judecătorilor și procurorilor le este interzis să critice deciziile Guvernului sau ale Parlamentului. Comisia de la Veneția consideră că această prevedere e menită să-i muțească pe judecători și procurori și recomandă eliminarea ei. Citiți mai departe dacă sunteți interesați de de o explicație puțin mai detaliată.
Comisia Iordache a adăugat un paragraf la Legea 303/2004 care spune că “judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativă și executivă”. Deși eu nu am văzut o motivare pentru acest paragraf, presupun că grupul PSD-ALDE a fost deranjat de faptul că CSM, dar și anumiți judecători și procurori, au exprimat public dezaprobarea față de noilor prevederi ale legilor justiției.
Și în cazul acestui paragraf, magistrații nu au fost de acord deoarece, în opinia lor, poate fi folosită pentru a pune presiune asupra activității lor.
CV are o opinie destul de clară care susține libertatea de exprimare a magistraților. De fapt, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit deja că opiniile judecătorilor asupra bunului mers al justiției sunt acceptate și de interes public. Mai mult, “chiar dacă [aceste opinii] au implicații politice, judecătorii nu pot fi împiedicați din participarea în dezbateri pe marginea acestor subiecte” (par. 124 în raportul original).
Bineînțeles, CV admite că judecătorii trebuie să aibă totuși anumite rețineri, “sistemul judiciar nu trebuie niciodată să încurajeze nesupunerea și nerespectarea puterilor executive și legislative” (par. 126). Din moment ce criticile pe care magistrații români le-au exprimat au fost adresate asupra schimbărilor legislative și nu împotriva puterilor executive și legislative, CV consideră că noile prevederi sunt “inutile în cel mai fericit caz și periculoase în cel mai rău caz” (par. 128).
CV atrage atenția că acest paragraf nu respectă principiul cooperării loiale dintre instituțiile statului din moment ce nu există un paragraf similar care să precizeze că politicienii nu pot critica judecătorii sau procurorii (par. 130). În final, CV recomandă sec – “[acest paragraf] ar trebui eliminat” (par. 131).
Din punctul meu de vedere, acest paragraf este o continuare a încercărilor alianței PSD-ALDE de a reduce la tăcere pe toți cei care îi critică inițiativele. Au făcut-o în Parlament când au modificat procedurile standard de dezbatere, iar acum o fac din nou asupra magistraților. Motivul e destul de simplu: PSD-ALDE nu are motive bune pentru multe din noile legi pe care le promovează, așa că atunci când sunt presați dau din gard în gard.
PS: Această postare face parte dintr-o serie de articole despre raportul Comisiei de la Veneția și Legile Justiției. Relevant este și articolul care explică ce este Comisia de la Veneția, dar și cel care privește Legile Justiției în ansamblu.
One Reply to “Legile Justiției: Procurorii și judecătorii nu trebuie împiedicați din a-și exprima opinia asupra schimbărilor legislative de interes public”
Comments are closed.