Comisia de la Veneția (CV) a întocmit un raport asupra mult-contestatelor Legilor ale Justiției. Am citit raportul de 30 de pagini și explic aici care este treaba cu separarea carierelor judecătorilor și procurorilor. În termeni simpli, noile legi prevăd separarea activității CSM într-o Secției de Judecători și o alta de Procurori. Comisia de la Veneția consideră această schimbare ca una bună. Citiți mai departe dacă sunteți interesați de de o explicație puțin mai detaliată.
Consiliul Superior al Magistraturii este un grup format din procurori, judecători și reprezentanți ai societății civile. În forma actuală, deciziile ce țin de cariera profesională a judecătorilor sunt luate întreg plenul CSM. La fel și deciziile ce țin de cariera profesională a procurorilor.
Noutatea în acest respect este ca Secția de Judecători să se ocupe de problemele judecătorilor, iar Secția de Procurori să se ocupe de problemele procurorilor. Motivul pentru care această schimbare a fost sugerată este pentru a întării independența celor două grupuri ce împreună formează sistemul de justiție.
Față de această schimbare, CV are numai cuvinte de laudă și o susține (par. 135 în raportul original).
PS: Această postare face parte dintr-o serie de articole despre raportul Comisiei de la Veneția și Legile Justiției. Relevant este și articolul care explică ce este Comisia de la Veneția, dar și cel care privește Legile Justiției în ansamblu.
One Reply to “Legile Justiției: Separarea carierelor judecătorilor și procurorilor este de bun augur”
Comments are closed.