Comisia de la Veneția (CV) a întocmit un raport asupra mult-contestatelor Legilor ale Justiției. Am citit raportul de 30 de pagini și explic aici care este treaba cu reprezentanții societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În termeni simpli, noile legi nu schimbă statului celor doi reprezentanți ai societății civile din cadrul CSM, dar Comisia de la Veneția recomandă ca ei să primească mai multă putere în deciziile plenului CSM. Citiți mai departe dacă sunteți interesați de de o explicație puțin mai detaliată.
Pe lângă 17 procurori și judecători, CSM conține și 2 reprezentanți ai societății civile care participă la întâlnirile CSM, dar nu au drept de vot asupra aspectelor discutate. Rolul acestor membrii externi este de a informa societatea civilă și de a facilita transparența consiliului.
În 2014, CV a recomandat României să implice membrii care nu fac parte din puterea judiciară, cum ar fi reprezentanți ai celorlalte puteri în stat sau grupuri profesionale din societate. În opinia comisiei, activitatea CSM este de interes public și reprezentanții externi ar crește încrederea în justiție (par. 137 în raportul original).
CV merge un pas mai departe și recomandă României să acorde drept de vot acestor reprezentanți ai societății civile în aspectele generale de interes public. (par. 138)
PS: Această postare face parte dintr-o serie de articole despre raportul Comisiei de la Veneția și Legile Justiției. Relevant este și articolul care explică ce este comisia de la Veneția, dar și cel care privește Legile Justiției în ansamblu.
PS: Această postare face parte dintr-o serie de articole despre raportul Comisiei de la Veneția și Legile Justiției. Relevant este și articolul care explică ce este Comisia de la Veneția, dar și cel care privește Legile Justiției în ansamblu.
One Reply to “Legile Justiției: Reprezentanții societății civile ar trebui să aibă un rol mai accentuat în CSM”
Comments are closed.