Comisia de la Veneția (CV) a întocmit un raport asupra mult-contestatelor Legilor ale Justiției. Am citit raportul de 30 de pagini și explic aici care este treaba cu revocarea membrilor CSM. În termeni simpli, comisia Iordache a inventat 3 criterii prin care membrii CSM pot fi “demiși”. Comisia de la Veneția demonstrează că niciunul din cele trei motive nu este bun: unul e neclar, al doilea permite abuzurile și al treilea e rău de tot. Citiți mai departe dacă sunteți interesați de de o explicație puțin mai detaliată.
Potrivit inițiativei comisiei Iordache, un membru CSM poate fi revocat în una din următoarele scenarii: persoana în cauză nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a fi membru ales al CSM; persoanei în cauză i-a fost aplicată o sancțiune disciplinară din cele prevăzute de lege pentru judecători și procurori, iar măsura a rămas definitivă; persoanei în cauză îi este retrasă încrederea de către majoritatea judecătorilor sau procurorilor, după caz, care funcționează la instanțele sau parchetele pe care acestea le reprezintă.
Comisia de la Veneția găsește toate aceste trei prevederi ca fiind nepotrivite. În primul criteriu, nu este clar ce înseamnă “nu mai îndeplinește condițiile legale” (par. 140 în raportul original). Cel de-al doilea criteriu lasă loc de revocări bazate pe sancțiuni disciplinare minore (par. 141).
Cel mai problematic criteriu este însă ultimul – revocarea bazată pe retragerea încrederii. Comisia de la Veneția precizează că nu a fost niciodată de acord cu această abordare specifică politicului, dar deloc potrivită instituțiilor judiciare. În opinia Comisiei, acest mecanism reprezintă o amenințare la independența și imparțialitatea membrilor CSM (par. 142 și 143).
Comisia critică și faptul că retragerea încrederii pentru un Membru CSM se poate face doar pe baza unei petiții, refuzând astfel posibilitatea acelui membru să se apere sau să-și exprime poziția (par. 144).
Pe baza acestei analize, Comisia de la Veneția recomandă Parlamentului României să clarifice prevederile primelor două criterii și să elimine complet pe cel de-al treilea. (par. 146)
PS: Această postare face parte dintr-o serie de articole despre raportul Comisiei de la Veneția și Legile Justiției. Relevant este și articolul care explică ce este Comisia de la Veneția, dar și cel care privește Legile Justiției în ansamblu.
One Reply to “Legile Justiției: Condițiile pentru revocarea membrilor CSM sunt prost definite, lasă loc de abuzuri și afectează independența magistraților”
Comments are closed.