Comisia de la Veneția a întocmit un raport asupra mult-contestatelor Legilor ale Justiției. Am citit raportul de 30 de pagini și explic într-un limbaj super-simplu ce e bine și ce e rău în legile făcute de parlamentarii PSD-ALDE.

Comisia de la Veneția a analizat 13 aspecte mari și late în legătură cu aceste legi ale justiției. Fără prea multe ocolișuri, iată concluzia tuturor celor 13 puncte. În următoarele zile o să încep să public mai multe detalii în legătură cu fiecare dintre aceste aspecte, dar până atunci, iată concluziile generale.

1. Activitatea comisiei Iordache

Potrivit Comisiei de la Veneția, procesul de legiferare este deosebit de important și trebuie să fie legal, transparent, responsabil și democratic. Comisia specială condusă de Florin Iordache a simulat această dezbatere. Munca lor a fost mai degrabă grăbită și de proastă calitate.

Mai multe detalii în articolul Legile Justiției: Comisia Iordache a funcționat pe principiul “repede și prost”.

2. Numirea judecătorilor la Înalta Curte

Când vine vorba de numirea judecătorilor de la Înalta Curte, Comisia de la Veneția susține modificările aduse de comisia Iordache și este de acord cu rolul exclusiv al Secției de Judecători a CSM în numirea judecătorilor de rang înalt de la Înalta Curte.

3. Numirea procurorilor DNA, DIICOT și a Procurorului General

Comisia de la Veneția consideră că puterea Ministrului Justiției în numirea procurorilor DNA, DIICOT și a Procurorului General este mult prea mare și lasă loc de ingerințe politice.

4. Statutul procurorilor

Alianța PSD-ALDE a răstălmăcit opiniile din trecut ale Comisiei de la Veneția încercând să reducă independența procurorilor. Într-un limbaj diplomatic destul de dur, membrii delegației precizează susținerea independenței procurorilor.

5. Controlul ierarhic al procurorilor

Lipsa de profesionalism juridic a comisiei Iordache apare în numeroase cazuri în care parlamentarii PSD-ALDE au folosit termeni vagi, fără încărcătură juridică. Schimbărilor ce țin de relația ierarhică a procurorilor sunt exemplul perfect.

6. Secția pentru investigarea magistraților

Alianța PSD-ALDE dorește înființarea unei secții care să investigheze cazurile de corupție ce implică judecători sau procurori. Opoziția și societatea civilă au declarat că aceste schimbări sunt menite să intimideze magistrații. Clar este că această măsură nu a fost suficient motivată.

7. Relațiile dintre sistemul de justiție și SRI

Comisia de la Veneția crede cu tărie în independența sistemului de justiție, inclusiv în fața serviciilor de securitate. În mare parte, delegația susține modificările ce reglementează relația servicii-justiție, dar aduce și câteva recomandări deosebit de importante.

8. Răspunderea materială a judecătorilor și procurorilor

Alianța PSD-ALDE dorește să-i facă pe judecători și procurori să sufere, așa că inventează o procedură excesivă prin care ei să plătească material pentru greșelile judiciare. Din păcate, această procedură nu face decât să forțeze plecările din sistem și să-i intimideze pe cei care rămân. România riscă astfel să aibă corupție, dar nimeni care să o pedepsească. Comisia de la Veneția are mai multe recomandări de îmbunătățire a acestor prevederi.

9. Libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor

Grupul PSD-ALDE încearcă să introducă o prevedere prin care judecătorilor și procurorilor le este interzis să critice deciziile Guvernului sau ale Parlamentului. Comisia de la Veneția consideră că această prevedere reduce libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor și recomandă sec eliminarea ei.

10. Funcționarea CSM

Până acum, deciziile la nivelul CSM erau luate de întregul grup de judecători și procurori. Noile legi prevăd separarea activității Secției de Judecători de cea a Secției de procurori. Comisia de la Veneția consideră această schimbare ca una bună.

11. Rolul societății civile în CSM

Pe lângă judecători și procurori, CSM are și 2 reprezentanți ai societății civile. Noile legi ale justiției nu schimbă statului acestor reprezentanți, dar Comisia de la Veneția recomandă ca ei să primească mai multă putere în deciziile CSM.

12. Revocarea membrilor CSM

Parlamentarii PSD-ALDE au inventat 3 criterii prin care membrii CSM pot fi “demiși”. Comisia de la Veneția demonstrează că niciunul din cele trei motive nu este bun: unul e neclar, al doilea permite abuzurile și al treilea e rău de tot.

13. Noile reguli de recrutarea și pensionare în magistratură

Sistemul de justiție va fi paralizat de două măsuri votate de parlamentarii PSD-ALDE: încurajarea pensionării și blocarea angajărilor pe următorii 4 ani. Astfel, durata proceselor va crește, iar corupția va înflori. Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să oprească aceste schimbări și să facă un studiu de fezabilitate.

Concluzii

Comisia Iordache a făcut o treabă de mântuială. Din 13 puncte analizate, Comisia de la Veneția a identificat doar trei aspecte pozitive. Restul de 10 sunt negative. Anumite prevederi sunt prost definite, dovadă a lipsei de profesionalism juridic. Altele sunt pur și simplu răzbunări - “noi am suferit, acum suferiți și voi”. Iar altele vor crea blocaje în sistemul de justiție, facilitând astfel corupția.

Asta încearcă să ne vândă coaliția PSD-ALDE: 3 mere bune și 10 stricate.


Linkuri: