Comisia de la Veneția a întocmit un raport asupra mult-contestatelor Legilor ale Justiției. Am citit raportul de 30 de pagini și explic aici are este treaba cu recrutarea și pensionarea magistraților. În termeni simpli, sistemul de justiție va fi paralizat de două măsuri votate de parlamentarii PSD-ALDE: încurajarea pensionării și blocarea angajărilor pe următorii 4 ani. Astfel, durata proceselor va crește, iar corupția va înflori. Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să oprească aceste schimbări și să facă un studiu de fezabilitate. Citiți mai departe dacă sunteți interesați de de o explicație puțin mai detaliată.

Pentru studenții care doresc să devină judecători sau procurori, majoritatea PSD-ALDE a crescut durata cursurilor la 4 ani și pe cea a stagiului de pregătire la 2 ani. Asta va face practic ca în următorii 4 ani, în România să nu mai existe judecători sau procurori nou admiși prin procedura standard.

În același timp, parlamentarii au redus vârsta de pensionare. Astfel, judecători și procurori se vor putea pensiona după 20 sau 25 de ani vechime, cu o pensie între 75% și 80% din salariul brut de pe ultima lună + sporuri.

Comisia de la Veneția avertizează că, luate împreună, aceste două schimbări pot afecta grav activitatea sistemului judiciar: cei mai experimentați magistrați se vor pensiona (par. 151 în raportul original) eficiența și calitatea actului de justiție se va reduce (par 152) lupta împotriva corupției va fi serios știrbită (par. 152) presiunea politică și volumul de muncă crescut îi vor face chiar și pe magistrații de la instanțele inferioare să se retragă din activitate (par. 153)

Pentru a garanta buna funcționare a actului de justiție, Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să realizeze un studiu de impact (din moment ce nu s-a făcut!) și să renunțe la prevederile legate de pensionarea timpurie dacă ele au un impact negativ (par. 154).

PS: Această postare face parte dintr-o serie de articole despre raportul Comisiei de la Veneția și Legile Justiției. Relevant este și articolul care explică ce este Comisia de la Veneția, dar și cel care privește Legile Justiției în ansamblu.