Comisia de la Veneția (CV) a întocmit un raport asupra mult-contestatelor Legilor ale Justiției. Am citit raportul de 30 de pagini și explic aici care este treaba cu procedura de numire a judecătorilor de rang înalt. În termeni simpli, Comisia de la Veneția este de acord cu rolul exclusiv al Secției de Judecători a CSM în numirea judecătorilor de rang înalt de la Înalta Curte. Citiți mai departe dacă sunteți interesați de o explicație puțin mai detaliată.

În noua formă, numirea și revocarea pentru funcțiile de președinte și vice-președinte ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt făcute de secția de Judecători a CSM. Președintele României este astfel exclus din acest proces. (par. 38 și 39 în raportul original)

CV atenționează că în noua formulă, secția de judecători din cadrul CSM trebuie sa implementeze o modalitate transparenta și neutră pentru procesul de selecție și revocare a judecătorilor de rang înalt. (par. 41)

Te dai naiba! CV nu doar critică ci și laudă anumite propuneri din Legile Justiției. Fi atent Gigele că ăștia nu-s cârcotași, ci doar obiectivi. Uite că ei nu-i țin partea lui Iohannis. Mai rău, îi și atenționează pe cei din CSM în par. acesta 41 ca ei să implementeze o procedura corectă de numire sau revocare a judecătorilor de rang înalt.

PS: Această postare face parte dintr-o serie de articole despre raportul Comisiei de la Veneția și Legile Justiției. Relevant este și articolul care explică ce este Comisia de la Veneția, dar și cel care privește Legile Justiției în ansamblu.